Vaříme s koprem

Někdo si při vyslovení jejího názvu představí postrach školních jídelen, jiný si ji s oblibou naloží na talíř s pěti knedlíky, masem či vajíčkem. Řeč je o milované i zavrhované koprové omáčce.  Omáčce, která dokáže strávníky rozdělit na dva tábory.

Zavrhli jste již v mládí koprovou omáčku a od té doby jste ji ještě doma nevařili? Vyzkoušejte  koprovou omáčku  podle našeho jednoduchého receptu. Třeba ještě přijdete kopru na chuť. Nemáte kopru ještě dost a vůně kopru vás dostala? Vyzkoušet můžete i skvělou koprovou polévku, připravená je za půl hodinky a její chuť vás dostane.

Kopr se pro svou jemnou a delikátní chuť samozřejmě hodí také na přípravu různých dipů, pomazánek, zálivek, skvěle dochutí i ryby, mořské plody, vajíčka či třeba brambory. Bez kopru si nedokážeme představit ani naložené okurky

Bylinky jsou v současné době in, tak proč nezkusit zrovna kopr.   Léčivou sílu i chuť této byliny znali totiž již za dob starého Říma, kam byl dovezen z Asie. Kopr vonný se pěstuje především pro své aromatické listy i semena. Působí proti plynatosti, zklidňuje trávící trakt, pomáhá při onemocnění střev, ledvin, průjmu i zánětech močových cest.

Chcete mít kopr do zásoby na zimu? Není nic jednoduššího než ho nasekat a zamrazit nebo nasušit. Kopr můžete také zavařit v octovém nálevu. Při vaření nezapomeneme kopr dávat až na konec, vařením totiž rychle ztrácí své typické aroma.

Už jste ochutnali naši koprovou omáčku nebo polévku? Tak na kterou stranu tábora se přidáte vy? K milovníkům nebo odpůrcům? My si tipneme, že s naším receptem na stranu první. Dobrou chuť.

ainfoadmin Written by:

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *