Nejoblíbenější omáčka Čechů

Víte, jaká je nejoblíbenější omáčka u nás? No přeci tatarská. Řada Čechů je schopná si ji dát takřka k čemukoliv. Dáváme si ji k masu, hranolkům, k bramborám, do salátů, k zelenině.  V Evropě nemáme zkrátka v konzumaci tatarské omáčky konkurenci.

Co by ale byla tatarská omáčka bez majonézy.  Ta vznikla v 18 století, kdy jistý francouzský kuchař chtěl připravit na počest dobytí přístavu Mahon (odtud název mahonnaise, ze kterého vzniklo později mayonnaise) omáčku ze smetany a vajec. Smetanu nemohl sehnat a tak ji nahradil olivovým olejem.  K tatarské omáčce už zbýval jenom kousek. A i ta je dílem kuchařských francouzských mistrů a ne Tatarů jak se říká a jak napoví sám název.  Francouzští kuchaři totiž postupně začali ochucovat majonézu sterilizovanými kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, šalotkou, estragonem, kapary, pepřem a solí a podávali ji k tatarskému bifteku. Dovedli tak majonézu k dokonalosti.

 

Majonézu ale i tatarskou omáčku si můžete koupit v obchodě. Co si dát, ale trošinku práce a vyrobit si je doma? Vězte, že to chce jenom rychle míchat a za pár minutek je hotovo. A ta chuť…

 

Pro pořádné recepty nejen s tatarkou navštivte web erecepty.eu.

ainfoadmin Written by:

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *